2013. október 10., csütörtök

Birkapörkölt bográcsban.

Hozzávalók:

10 kg. birkahús, és belsőség,

2,5 kg. hagyma, (megtisztítva mérve)
20 dkg. füstölt szalonna,
10-12 gerezd fokhagyma,
4-5 paradicsom,
4-5 zöldpaprika,
1 db. csípős paprika,
4 kanál őrölt pirospaprika (édes)
só, őrölt bors, köménymag,
pár szál kakukkfű,
2 dl száraz vörösbor


A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. 
A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, a fokhagymával együtt megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta. 
A birkahúst hozzáadva, addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik. Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik. (azért pörkölt) Sózzuk, borsozzuk, és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
Lassú tűzön sokáig főzzük. Nagyon fontos! Csak ugyanabból a birkából főzzünk. Kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad. 
A belsőséget, egy óra főzés után adjuk hozzá. Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöld fűszert is. Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint, más is tehető bele. Csípős paprikát, ízlés szerint tegyünk bele. Többször kóstoljuk meg! 
Ha úgy érezzük, már majdnem megfőtt, a vörösborban elkeverjük az őrölt piros paprikát, és a pörköltre öntjük. A bor csersav tartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett, hogy különleges ízt ad pörköltünknek. 
Kevéssel a főzés vége előtt, nagyon vékonyra szelt vöröshagymát, vagy újhagymát, és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adok hozzá ismét. A friss ízek, szintén feldobják ételünket. 
Tálaláskor, vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprika szeleteket kínáljunk, külön tányéron. Mindenki kedvére ízesítheti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése