2013. október 10., csütörtök

Gazdaságos, tepsis pizza.

Hozzávalók két tepsi pizza tésztához:

1 kg liszt
5 dkg élesztő
1 dl. tej
1 ek só
1 tk cukor
4 ek olaj
1dl fehérbor
víz.

a mártáshoz:
fél liter paradicsomszósz (papírdobozos)
1 tk szárított bazsalikom
1 tk oregano
2 tk ételízesítő
1 ek cukor, vagy szorbit
1 ek vörösborecet, vagy kevesebb ételecet
2 tk olíva olaj

Feltétnek:
Reszelt sajt, kolbász, sonka, karikára vágott hagyma, szárított paradicsom, bab, olíva bogyó, halkonzerv vagy bármi más, ízlésetek szerint. Ha sonkát tesztek rá, vágjátok apróra, mert sütéskor felpenderedhet!


A lisztből kiveszek egy kis maréknyit, a többit keverőtálba teszem, közepébe krátert csinálok. 
Az élesztőt langyos tejben felfuttatom kevés cukorral. Ha felfutott a kráterbe öntöm, és oldalról a lisztet ráhúzom. Rászórom a sót, ráöntöm a bort, az étolajat. 
Én ősszel napon szárítottam paradicsomot, amit fokhagymás olajban tettem el, így az került bele. Ha nincs, jó a napraforgóolaj is. Szükség szerint kevés vizet is öntünk rá. 
Jól összegyúrjuk a tésztát addig, amíg el nem válik a kezünktől. Konyharuhával lefedve 30 percig kelesztjük, majd ismételt átgyúrás után még 30 percig. 
A kenyértésztánál kicsit lazább tésztát kétfelé osztva meglisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy kihúzzuk a tepsi méretére. Ez okoz egy kis nehézséget, de ki is lehet nyújtani, ha nem sikerül. Csinálhattok kerek pizzát is. Az egyszerűbb.
Az öntethez hozzátesszük a fűszereket, és jól összekeverjük. Kóstoljátok meg, mert mindenki egyéni ízlése szerint ízesítheti. Nem kell turmixolni!
A tésztát megkenjük a szósszal, ízlés szerint rakunk rá feltéteket, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 200 fokon megsül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése