Hozzávalók 10 személyre:
10 kg. darált sertéshús (60% színhús, 40%szalonna)
220 g. őrölt piros paprika (a csípőssel együtt)
220 g. só (nem a vákuumozott finomított)
10 g. őrölt fekete bors, (lehet kicsivel több is, ízlés szerint)
10 g egész kömény,
2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva)
A gyulai kolbász receptje titkos. Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékünkön, a Viharsarokban készítjük. Ez a környék, mondhatni a kolbász hazája. Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen. Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel. Az általam megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő!
A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat összekeverjük, vékony sertésbélbe töltjük.
A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban. Az össz mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprikaaránya változik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése