2013. október 2., szerda

Kapros zúzapaprikás


Hozzávalók 4 - 6 személyre:

1 kg. zúza,
2 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma apróra vágva,
1 db. paradicsom,
1 db. zöldpaprika,
1 csokor kapor finomra aprítva,
1 dl. fehérbor,
kevés só, és bors,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
200 g. főzőtejszín,
1 evőkanál liszt a habaráshoz.




1. A hagymát apróra vágva, kevés zsiradékon megfonnyasztom, megsózom. A megmosott, átvizsgált, szükség szerint darabokra vágott zúzát hozzátéve, fehéredésig pirítom. Beleöntöm a bort és a felaprított paprikát, paradicsomot is hozzáteszem. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje, majd fedő alatt főzöm.
2. Mikor a zúza megpuhult (addigra a hagyma, paprika, paradicsom is szétfő), kevés főzőlevet kivéve, azt a tejszínnel és kevés liszttel, csomómentesre keverem és enyhén behabarom.
3. A zúzott fokhagymát és a finomra vágott kaprot is hozzátéve, meghintem őrölt paprikával, majd felforralom.
4. Frissen őrölt borsot adok hozzá és tálalom. Galuskát, vagy pirított házi tarhonyát, valamint zöld fűszerekbe (snidling, kapor) forgatott tejföl golyóbisokat adok mellé.
5. Bográcsban elkészíthető étel, a mennyiségeket ki-ki saját edénye, és a vendégül látni kívánt személyekhez igazíthatja. Ez a mennyiség, 4-6 fő vendégül látásához elegendő. Minden bográcsos ételhez ajánlom a száraz fehér, vagy vörösbor használatát. Mire az étel elkészül, az alkoholtartalom elpárolog, a bor savtartalma viszont segít a hagyma szétfőzésében, az esetleges leragadások feloldásában, nem utolsó sorban, kitűnő ízt kölcsönöz ételünknek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése