2013. október 2., szerda

Paprikás krumpli bográcsban



Hozzávalók 20 személyre:


A hozzávalók 20 literes bográcshoz értendőek! Min. 20 személy jól lakik belőle!

10 kg. krumpli,  2 kg. hagyma,  2 üveg lecsó,  pár szelet füstölt szalonna,  1 kg. szeletelt kolbász,  1 ek. zsír,  só,  bors, köménymag, őrölt édes paprika,  1 db. csípős zöldpaprika, kevés bazsalikom,  kevés kakukkfű.

A galuskához:  1/2 kg. liszt,  5 tojás,  kevés víz,  csipet só.






Kezdő bográcsozóknak ajánlom!   Nehéz elrontani.

Lobogó tűzre tesszük a bográcsot. 1 ek. zsírban megpirítjuk a kakastarélyra vágott szalonnát, majd kiszedjük. A forró zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, majd 1 evőkanál köménymaggal tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a lecsót, az erős paprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Addig főzzük amíg a hagyma jól meg nem fő. ( kb. 40 perc ) A hasábra vágott krumplit is beletesszük. Annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Újabb 15 perc főzés következik, miközben kikeverjük a galuskát. Lazára keverjük. Én a főzőlével szoktam hígítani. Mikor a krumpli félkemény beleszaggatjuk a galuskát. Ha szaggatóval csináljuk közben időnként keverjük meg, hogy ne álljon össze a tészta. A végén beletesszük a kolbászt, és a zöld fűszereket. Ne felejtsük többször kóstolni főzés közben. Ha az elején kicsit sósnak tűnik, ne izguljunk, mert a krumpli sok sót felvesz.

Tálaláskor, ha még nem ették meg a nézelődők, a sült szalonnával díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése