2013. október 10., csütörtök

Zöldséges babgulyás, füstölt csülökkel

Hozzávalók, 10 személyre:
1 kg száraz tarkabab,
1 közepes füstölt csülök,
½ szál füstölt kolbász,
4 szál közepes répa, 
2 szál petrezselyem, 
esetleg kevés zeller, karalábé,
1 fej nagyobb hagyma,
1 pohár (450 g.) tejföl, vagy ugyanennyi főzőtejszín. 
kevés liszt a habaráshoz,
só, őrölt bors, 
1 kisebb lestyán levél, 
kevés csombor (borsikafű) 
néhány babérlevél, 
ízlés szerint, pici csípős paprika.


A babot és a csülköt, külön edényben, előző este beáztatjuk.

A bográcsban, a kiáztatott füstölt csülköt, feltesszük főni. Kb. fél óra múltán hozzáadjuk a babot, majd kicsit később a vastagabb karikákra, vagy ízlés szerinti 5-6 cm-es darabokra vágott zöldséget, répát, karalábé, zeller szeleteket, a megtisztított hagymát egészben, a szárított csombort, és a lestyánt. A csombor semlegesíti a bab, puffasztó hatását! Addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Ez kb. 2 óra időtartam. A csülköt kivesszük, kisebb darabokra vágjuk, majd visszatesszük. Ezután, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt is. Kevés főző léből, a tejfölből vagy főzőtejszínből, és 1 ek. lisztből csomómentes habarást készítünk, és belekeverjük a bográcsba. 

1 kanálnyi őrölt pirospaprika, kevés őrölt bors is mehet hozzá.
Tartalmasabbá tehető az étel, ha galuskát szaggatunk ki, amit 2-3 tojásból, kevés vízből, csipet sóból, lazára keverve, közvetlenül a levesbe szaggatunk. Ez választható opció, nem kötelező!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése