2014. július 19., szombat

Káposztás tészta /cvekedli

Hozzávalók 4 személyre.

70 dkg káposzta,
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 kanál zsír,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál ecet,
1  csipet őrölt kömény,
1 csapott kanál cukor,
frissen őrölt bors ízlés szerint
40 dkg tészta (kocka, fodros kocka, farfalle, csuszatészta)


A káposztát legyaluljuk, majd megvagdossuk. Ne legyenek hosszúak a szálak. Lehet kézzel is vékonyra szelni, akkor még szebb lesz káposztánk. Van aki reszeli a káposztát a tésztához, de én jobban szeretem szálasra vágva. A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, majd zsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a szálas káposztát, és megsózzuk, valamint a cukrot is hozzáadjuk. (van aki a cukor karamellizásával kezdi) Eleinte sokat kavargatjuk, amíg kevés nedvet enged. Később fedő alatt főzzük tovább, az ecetet, a köményt is hozzáadva. Feltesszük forrni a tészta főzővizét, és mikor már gyöngyözik, enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát. Mikor a tészta megfőtt leszűrjük, és a közben elkészült párolt káposztával összekeverjük. A káposztás tésztát mindenki ízlése szerint fogyassza. Van aki sósan, jó borsosan, van aki cukorral szereti. Figyeljünk, mert ha túl cukrosra csináljuk a káposztát, akkor azok, akik anélkül fogyasztanák nem fogják kedvelni. Cukrot a kész káposztás tésztára is lehet szórni, elvenni belőle már nem lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése