2014. július 6., vasárnap

Köménymagleves

Hozzávalók:
1 kanál zsír,

1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál liszt,
1-2 csipetnyi fűszer 
(só, őrölt bors, pirospaprika)
őrölt köménymag,
néhány babérlevél,
kevés friss petrezselyem.



A legegyszerűbben elkészíthető levesek egyike. Ez egy rántott alapleves, ami több levesnek, például a csorgatott tojásleves alapja is.

A zsírt felforrósítom, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, és a szétnyomott fokhagymát. Enyhén megpirítom, majd a lisztet hozzáadva kis lángon, zsemleszínű rántást készítek. A tűzről levéve, folyamatos keverés mellett (vigyázva le ne égjen) őrölt pirospaprikát adok hozzá. Tovább keverem, és annyi vizet teszek hozzá, amennyit szeretnék. Ha sűrűbbre szeretném csinálni a levest kevesebbet, ha lazábbra, akkor többet. Megfűszerezem, kevés babérlevelet adok hozzá, és felforralom. Kész is a leves. Lehet pirított kenyérkockákkal, vagy kiflivel tálalni, de állandó keverés mellett lazán felvert tojást is belecsorgatni. Adható hozzá buggyantott tojás is.
Nagymamám még egész köményből készítette, amit a zsíron előbb kipattogtatott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése