2015. február 25., szerda

Békebeli puncs szelet

Sokan úgy tartják, a puncs szelet cukrászati nemes hulladékokból készül, és van benne igazság, hiszen a maradék piskóta nyugodtan beletehető.
Ha nincs maradék, így kezdj hozzá az elkészítéséhez!

A piskótához:
6 db. tojás,
6 evőkanál kristálycukor,
6 evőkanál liszt,
1 csomag sütőpor,
1 evőkanál tejföl,
1 csipet só.

A töltelékhez:
5 dkg. vaj,
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
3 evőkanál baracklekvár,
3 evőkanál porcukor,
0,5 dl. rum, vagy pár csepp rumaroma,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 citrom reszelt héja,
4 ek. meggy befőttlé.
1 dl. tej

A mázhoz:
20 dkg. porcukor,
3 evőkanál málnaszörp,
1 kanál főzés nélküli puncs ízű pudingpor,
1 tojás.



Hat tojásból elkészítjük a piskótát a megszokott módon. A tojásokat kettéválasszuk. A fehérjéket felverjük 1 csipet sóval, a sárgáját jól elkeverjük a cukorral, majd a sütőporral elkevert liszttel, és óvatosan összekeverjük a fehérjével, és a tejföllel. Sütőpapírral bélelt tepsiben vékonyan elterítjük, majd 180 fokon készre sütjük.
Elkészítjük a mázat. A tojás fehérjét simára keverjük a porcukorral, a málnaszörppel, és a pudingporral. Félretesszük.
A megsütött piskótából két egyforma téglalapot vágunk ki, amiket félreteszünk. A levágott részeket egy tálba tesszük, (most jöhetnek az egyéb piskóta maradékok) Kevés meleg tejjel összedolgozzuk a töltelék hozzávalóit úgy, hogy olyan masszát kapjunk, ami egyben marad. Ha szükséges, kevés liszttel sűrítjük. 
Az alsó piskótalapon elosztjuk a tölteléket, elsimítjuk, és a másik piskótalapot ráborítjuk. Körben, spatulával, tortalapáttal eligazítjuk a tölteléket. 
A tetejét megkenjük a mázzal, majd a hűtő felső polcára tesszük addig, míg teljesen meg nem dermed. A tetejét ne borítsuk le semmivel, mert a mázhoz ragad!
Szeletelni csak a teljes dermedés után szabad!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése