2015. február 10., kedd

Pizzaszósz



2 kg. paradicsom,
1 kg. kápia paprika,
3 fej hagyma,
1 fej fokhagyma,
3 db. alma,
1/2 zeller,
1 csokor bazsalikom,
kevés oregánó,
1 kanál szárított petrezselyem,
1 kávéskanál só,
1 kanál olíva olaj,
őrölt bors ízlés szerint,
2 kanál almaecet,
1 kanál cukor,
1 kávéskanál köménymag,
1 mokkáskanál borkén,
1 kávéskanál nátrium benzoát. (ha kisebb mennyiséget készítünk, a tartósítók elhagyhatók, mert hűtőben hosszú ideig tárolható) 



A kápia paprikát sütőben 20 perc alatt megsütjük, letakarjuk, majd mikor kihűlt, meghámozzuk.
A hagymát apróra vágjuk, vagy felkarikázzuk, a fokhagymát felszeljük, vagy fokhagymanyomóval szétzúzzuk. A zellert hasábokra, vagy kockákra vágjuk. A paradicsomot apróra daraboljuk. Az almát meghámozzuk, szintén apróra daraboljuk.
Kevés olíva olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Köményt szórunk hozzá, megsózzuk, majd mikor a kömény is kicsit pirult, beletesszük az apróra vágott paradicsomot, az oregánót, petrezselymet, és a zellert. Megborsozzuk, és mikor felforrt, jöhet hozzá a meghámozott sült paprika, cukor, és az ecet is. Kis idő múltán az almát is hozzátesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Beletesszük a friss bazsalikomot, és botmixerrel összeturmixoljuk.
Tisztára mosott, kifőzött üvegekbe adagoljuk. Ha tartósítani szeretnénk, a mixelés előtt adjuk hozzá a nátrium benzoátot, és kevés borként is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése