2015. február 14., szombat

Rakott brokkoli


Hozzávalók:


1 nagyobb fej brokkoli (kb. 80 - 90 deka) 
50 dkg. darált sertés, vagy pulykahús,
25 dkg. rizs,
1 nagy fej hagyma,
só, frissen őrölt bors,
10 dkg reszelt sajt,  (trappista, ementáli, vagy más félkemény sajt.)
3 - 4 dl tejföl,
1 kanál ketchup,
kevés petrezselyem zöld,
1 kanál zsemlemorzsa,
kevés étolaj.



A brokkolit rózsáira bontom, sós, forró vízben blansírozom (nagyon rövid ideig enyhén főzőm addig, míg roppanósságát megőrzi, de enyhén megpuhul) Jeges vízbe kiszedem, így a szép színe is megmarad. A rizst enyhén megpirítom kevés olajon, majd felöntöm azzal a vízzel, amiben a brokkolit blansíroztam, annyira, hogy 1 ujjnyira ellepje. Addig főzöm, míg megpuhul a rizs, és a lét elissza.
A tejfölt enyhén megsózom, nagyon apróra vágott petrezselyem zölddel, és a reszelt sajttal elkeverem.
Serpenyőben, kevés olajon fehéredésig pirítom a darált húst, ráreszelem a hagymát, és hozzáadom a szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, és 1 kanál ketchupot adok hozzá. A főtt rizst hozzákeverem.
Sütőtálat kivajazok, aljára zsemlemorzsát terítek vékonyan, majd a brokkoli felét ráteszem. A rizses, húsos keverékhez hozzákeverem a tejfölös, sajtos keverék egy részét, és így ráterítem a brokkolira.
Erre újabb réteg brokkoli kerül, amit leöntök a maradék tejfölös, sajtos masszával, majd előmelegített sütőbe teszem addig, míg a teteje rá nem pirul. Ez nem tart hosszú ideig, mivel minden elősütött előfőzött. 
Elkészítése talán bonyolultabb mint más ételeké, de érdemes követni leírásomat, mert így garantáltan ízletes, finom étel a végeredmény.
Addig ne szeleteljük, míg kicsit nem hűl meg, mert így szebben kockákra leget vágni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése