2015. április 29., szerda

Temesvári pulykatokány.

Hozzávalók:

60 dkg. pulyka felső comb filé,
20 dkg zöldbab,
kevés füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db.  zöldpaprika
1 db.  paradicsom (a paprika, és a paradicsom helyettesíthető 1/2 üveg natúr lecsóval)
200 g. tejföl,
1 kanál liszt,
őrölt pirospaprika ízlés szerint,
kevés fűszerkömény,
1 dl száraz fehérbor,
kevés petrezselyem zöld,
só, frissen őrölt bors.




A pulykahúst csíkokra vágjuk. A hagymát nagyon apróra, a paprikát félkarikára, a paradicsomot apró kockákra daraboljuk. (használhatunk hámozott paradicsomot is)
Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. A zsíron kipattogtatjuk a köménymagot is. A csíkokra vágott húst is hozzáadjuk, majd fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk. Kevés száraz fehérbort hozzáöntve röviden pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot is. Hozzáadjuk a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot, vagy ha fagyasztottból készítjük azt! Ha szükséges kevés vizet töltünk hozzá. Most adjuk hozzá a félkarikára vágott zöldpaprikát, mert így enyhén roppanós marad. Ha a hús, és a bab is megpuhult, a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk a tokányt. Őrölt pirospaprikával és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd az utolsó kavarás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldet is. 
Olyan körettel tálaljuk, ami magán tartja a bőséges szaftot. Erre legalkalmasabb a tészta, a galuska, a rizs, vagy a tarhonya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése