2015. augusztus 22., szombat

Mediterrán, és ananászos pizza

A legegyszerűbb pizzatésztám receptje a következő, 2 tepsi pizzához:

1 kg. liszt, 

5 dkg. élesztő. 
1 dl. tej, 
1 evőkanál só, 
1 teáskanál cukor, 
langyos víz amennyit a liszt felvesz, hogy egy laza, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 
Ezt már számtalanszor elkészítettem, az eredmény mindig tökéletes lett.

A szószhoz: 1/2l. paradicsomszósz (papírdobozos), 1 tk. szárított bazsalikom, 1 tk. oregano, vagy pizzafűszer keverék, 2 tk. ételízesítő, 1 ek. cukor, vagy szorbit, 1 ek. vörösborecet, vagy kevés ételecet, 2 tk. olívaolaj.
Van saját gyártmányú szószom is, melynek receptje itt olvasható.


Az élesztőt cukrozott langyos tejben felfuttatom, majd a  pizzatésztát a leírt alapanyagokból összegyúrom.
Fél óráig kelesztem, majd megint átgyúrom. Lisztezett deszkán kinyújtom, majd nagyobb méretű tepsibe fektetem. A széleket kihúzom a tepsi méretére. A tetejét megkenem saját készítésű pizzaszószommal.
Ráhalmozom a feltéteket, és megszórom durvára reszelt sajttal. 
Feltétként használható sonka, kukorica, kolbász, de jelen esetben olívabogyó, és napon szárított paradicsom is került az egyik pizzára. Nem hiányozhatott róla a bőséges reszelt sajt sem, ami jelen esetben vastag lyukú reszelőn lereszelt trappista volt. Mivel egyszerre két pizza készült ebből a mennyiségből, a második ananásszal, szalámival, kukoricával, sonkával, és sajttal lett borítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése