2015. augusztus 27., csütörtök

Pulykacombbal töltött paprika vörösboros paradicsomszósszal.

Hozzávalók:

10 db. TV paprika,
1/2 kg. darált pulykahús, (legjobb az olcsó nyesedék)
1 közepes fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 bögre rizs,
1 púpos kávéskanál őrölt csemege paprika,
1 tojás,
só, 
őrölt bors,
1 - 2 szál szárzeller nagyon apróra vágva,
5 db. nagyobb hámozott paradicsom,
200 ml. paradicsomszósz,
2 dl. édes vörösbor,
1,5 kanál liszt a rántáshoz,
6-700 g. burgonya,
kevés  étolaj.




A paprikákat kicsumázzuk, hegyét levágjuk, megmossuk, és lecsöpögtetjük.
A darált pulykahúsból, sóból, őrölt borsból, reszelt vöröshagymából, szétnyomott fokhagymából, előfőzött rizsből, tojásból kikeverjük a tölteléket, és jól átdolgozzuk. A paprikákat lazán megtöltjük. Nem kell keményre, mert a rizs dagad a töltelékben, (bár előfőzve kevésbé, mint más esetben) és elrepesztheti a paprikákat.
A  paradicsomokat hámozzuk meg! Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy a csumáját kivágjuk, majd a másik végén kereszt alakban bevágjuk, és 1 percre forró vízbe mártjuk. Mikor beráncosodik a héja, kivehetjük a vízből. Ha meghűlt, a héja könnyen lehúzható róla.  
Nagyobb edényben  enyhén sós vízben tegyük fel a megtöltött paprikákat főni. A nagyon apróra vágott szárzellert, és a hámozott, negyedekbe vágott paradicsomot is adjuk hozzá. Miután ezeket is az edénybe tettük, annyi vízzel öntsük fel, amennyi éppen ellepi. A szárzellert helyettesíthetjük reszelt zellergumóval is, mert a paradicsom, és a zeller kiemelik egymás ízeit. A paradicsom húsa szétfő, gazdagítja a később
készítendő mártás ízét, javítva annak állagát. Közben a megtisztított, kockára, vagy hasábokra vágott krumplit, külön edényben, enyhén sós vízben főzzük meg, szűrjük le. 
Készítsünk rántást kevés olajból, lisztből, keverjük el kevés pirospaprikával, öntsük hozzá a paradicsomszószt, és az édes bort, majd keverjük csomómentesre. Öntsük hozzá a mártást a paprikákhoz, és forraljuk össze.

Egyes tájakon úgy készítik a töltött paprikát, hogy csak sós vízben főzik meg a paprikákat a töltelékkel együtt, van hol húsgombócokkal is, és külön készítik el hozzá a mártást. Csak a tálaláskor találkoznak ismét a tányéron a krumpli, a paprika, és a paradicsomszósz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése